SQL (Structure Query Language / Yapılandırılmış Sorgu Dili), bir nevi veri tabanı yönetimini ifade etmektedir. Buradaki amacımız verilerimizi tasarlayıp yönetebilmektir. Kurulumu oldukça zor olan SQL’in kaldırılmasıda bir o kadar zordur. SQL sayesinde veri tabanı üzerinden işlem yapabilmekteyiz.
Bilgisayarla uğraşan herkes illaki bir veri veri türüne ilgi göstermiştir belki de hala göstermektedir. Yazıları, videoları veya resimleri veri gurupları arasında aktarıyor ve kullanıcılara iletmektedir. İşte SQL bizlerin yardımına burada yetişmektedir, tüm bu verileri sorgulama ve sunma işlemini SQL gerçekleştirmektedir. Kişisel telefonlarımızda ki rehberlerimiz, adres defterlerimiz, banka, okul veya elektronik ticaret platformlarının hepsi ve daha fazlası SQL’den yararlanmaktadır. Bu tip bütün sistemlerde veritabanları hayati bir öneme sahiptir.
Neden SQL kullanmalıyım?
SQL kullanıcıların veri erişimine izin vermektedir ve kullanıcıların veri değişikliğine izin vermektedir. Veri açıklamalarına olanak sağlamaktadır. Veri tabloları oluşturur ve modüllerin farklı diller içerisine gömülmesine olanak sağlamaktadır. Hem açık kaynak olması hem de tescilli olması onu özel kılan bir başka özelliğidir. Her daim ücretli olmayan lisanları ile ucuz maliyet sunmaktadır. Kurtarma, güvenlik ve performans gibi kriterlerde ön plana çıkması da dikkat çeken özellikleri arasındadır.
Popüler SQL yazılımları:
- MySQL; Oracle isimli firma tarafından ortaya çıkarılmış bir SQL yazılımıdır. Bugünlerde en popüler SQL yazılımlarından biri olarak ön plana çıkmaktadır. Hem açık kaynak kodluhem de ücretsizdir. MySQL, çifte yazılımlıdır, ayrıca GPL (Genel Kamu Lisansı) sahiptir. Genel Kamu Lisansı eğer ki kısıtlama yoluna giderse ayrı bir lisans devreye girmektedir. Veritabanlarına en popüler ve yaygın dil ile erişmektedir. Linux’ta daha verimli olarak çalışmaktadır. Öne çıkmasına yardımcı olan en cazip bir diğer özelliği ise esnek bir yapıya sahip olmasıdır. Bugünler de veritabanı ihtiyacı olan bütün online sistemlerde kullanılmaktadır. Tablo görüntüleme ve yordam gibi veritabanı nesnelerine erişmektedir. Son sürümü ile alt soğu özelliği eklenmiştir.
- Microsoft SQL server; şu anda piyasada pek çok versiyonu bulunmaktadır. Son versiyonu ise 2008 yılının Ağustos ayında kullanıcılarına sunmuştur. Bu versiyonunda veri yönetimini kendisi ayarlamaktadır ve kapalı kalma konusunda sorun yaşamaması ile ön plana çıkan bazı yeniliklere sahiptir. Bu versiyonda “Master Services” adı verilen bir veri yöntemi sistemi vardır.
- Firebird; Borland tarafından Interbase 6.0 isimli veritabanının açık kaynak kodu biçiminde dönüştürülmesi ile ortaya çıkmıştır. Alert özelliği ile tablonuz üzerinde herhangi bir farklılık olduğunda bizzat kendi yazılımınız ile izleyebilmektesiniz. Şu an kadar hep ücretsiz olarak sunulmuştur. Oldukça büyük veritabanı gereksinimlerine ihtiyaç duyanlar dahi birçok kez tercih etmiştir. Türkçe dil desteği de yakın zamanda eklenmiştir.
- Access; genelde mikro uygulamalar için tercih edilmektedir. Büyük veritabanlarında verim alamazsanız hatta işinizi görmez. Ön önemli özelliği ise mobil biçimde olmasıdır, yani taşıyabilmektedir. Sisteminde Access kurulu olmayan birisine dahi sorunsuz bir şekilde oluşan raporları iletebilirsiniz.
İlginizi çekebilecek diğer yazılarımız: Database nedir?, Hosting Nedir? Server Nedir?