Li-Fi (Light – Fidelity), kısaca Wi-Fi’nin ışık ile kullanılan versiyonudur. Şu an geliştirilmekte olan Li-Fi teknolojisi testlerde gayet başarılı sonuçlar vermektedir. Son testlerde 224 gigabyte veriyi 1 saniye içerisinde aktardığı gözlendi. Yani 15 GB’lık veriyi 1 saniye de iletebilmektedir. Daha ayrıntılı açıklarsak 20 civarı filmi 1 saniyede yüklemek diyebiliriz. Daha şimdiden Wi-Fi ile karşılaştırılan Li-Fi, pek çok konuda Wi-Fi’den daha avantajlı. İki teknoloji arasındaki veri yoğunluğu neredeyse 1000 katlık bir fark söz konusudur. En önemli nedeni ise Li-Fi teknolojisinin sinyallerinin daha ufak bir alanda toplanmasıdır.
Nasıl çalışır bu Li-Fi?
Li-Fi teknolojisi, temel olarak “görünebilir ışık” adı verilen teknolojiden yararlanmaktadır. VLC olarak ifade edilen bu teknoloji, led ampüllere entegre edilerek vericiler aracılığı ile internet kullanıcılarına iletilmektedir. Kendisi ile uyumlu her şeyele bağlantı sunabilir. OWC teknolojisi de Li-Fi’ye büyük destek göstermektedir. Bir adet W değerindeki led ampül ile 3 adet bilgisayar rahatlıkla ve yüksek hızda internete erişim sağlayabilecektir. Wi-Fi ile kıyaslanınca fiyatı çok ucuzdur.
Güvenlik olarakta Li-Fi, Wi-Fi’a göre bir adım daha öndedir. Haas tarafından yayınlanan özellikleri daha şimdiden büyük heyecanlar yaratmaktadır. Wi-Fi sinyalleri duvarları geçebilmekteyken, Li-Fi sinyallerini bir perde aracılığı ile kesebileceğiz. Li-Fi’ın çalışma mantıcının alıcı-verici ilişkisi vardır. Hizmet alanının sınırlı olması nedeni ile hem daha güvenilir hem de daha hızlı olmasına olanak sağlamaktadır. Uzmanlara göre ortalama olarak 2 sene içerisinde Li-Fi teknolojisi işletmeler tarafından kullanılmaya başlanacak. Ancak evlere ulaşması ise biraz daha uzun sürecektir.
Led ışıklar sayesinde her türlü mobil cihazımız ile bağlantı kurabileceğiz. Bu sayede internete bağlanma süreçleri bizler için daha pratik olacaktır. İleriki süreçlerde sokak lambaları dahi bizlerin internete bağlanmamıza yardımcı olacaktır. Tepe ilericiler veya paneller aracılığı ile daha uzak alanlara veri transfer etmek ihtimaller doğrultusundadır.
Kullanım alanları ise oldukça geniştir. Marketler, evlerimiz, müzeler, hastaneler ve hatta mahallelerde dahi farklı motivasyonlar ile kullanılacaktır. Hatta Wi-Fi teknolojisinin erişemediği yerlere dahi Li-Fi teknolojisi erişebilecektir. Çünkü aktif bir şekilde çalışmak için ışığa ihtiyaç duymaktadır. Ancak unutmamak gerekir ki çok yeni bir teknoloji olduğu için söyleyebileceğimiz şeyler kısıtlıdır.
Yakın geleceğe damga vuracak olan Li-Fi teknolojisi pek çok artıya sahiptir. En önemli yanı insan sağlığına bir zararı olmamasıdır. Ekolojik denge ile uyumludur. Elektromanyetik yayma sorunu olmamasından dolayı hastane gibi çok hassas mekanlarda rahatlıkla tercih edilebilinir. Teknik olarak ise Wi-Fi ve 4G teknolojilerinin çok üstündedir. Led teknolojisi ile bizlere %75’lik bir tasarruf sunmaktadır. Güvenli olması ve duvar arkasına transfer yapmaması ise diğer güzel yanları.
Ancak her şeyde olduğu gibi Li-Fi’ de olumsuz yönlere sahiptir. En büyük sorun ise kullanabilmemiz için sürekli olarak led ampülümüz açık olmak zorundadır. Duvar arkasına transfer yapamadığı için her oda için ayrı bir ışık olmalıdır. Bu durumlar uzun süreli kullanımda sorunlarda neden olabilir.
İlginizi çekebilecek diğer yazılarımız: Wi-Fi Nedir?, Modem Nedir?