Hosting veya diğer adı ile barındırma, bir internet sitesinde yayınlanmak istenen sayfaların, resimlerin veya dökümanların internet kullanıcıları tarafından erişilebilecek bir bilgisayarda tutulmasıdır. Hosting hizmetileri, evlerimizde ve iş yerlerimizde kullandığımız bilgisayarlara benzememektedir, onlardan kat ve kat daha güçlüdür. Bu makineler kesintisiz hizmet vermek için 24/7 açıktır. Yani gece saat 02:00 da bir internet sitesine girdiniz ve açıldı işte bu hosting hizmeti aldığı firmanın kaliteli olduğunu göstermektedir ancak internet sitesine erişim sağlayamazsak bu da kalitesiz bir hosting firması olduğunu gösterir. Çünkü bizler hosting internet sitelerimize kesintisiz, hızlı ve sürekli (istenilen zamanda istenilen kişi kadar) erişim istiyoruz.
Web sunucuları, evlerimizdeki ya da ofislerimizde bulunan bilgisayarlardan donanımsal olarak daha özellikli makinelerde. Server’lar; “datacenter” veya “veri merkezi” olarak adlandırılan yerlerde muhafaza edilmektedir. Veri merkezleri, çok yüksek hızlı internet bağlantısına sahiptir, elektrik kesintileri ile karşılaşmazlar, sel ve deprem benzeri doğal afetlere karşı önlemler alınmış korunaklı yerleridir. Web sunucular sürekli çalıştığı için ısınma olmaktadır, veri merkezleri ise klimlar ile bu sorunu çözmüştür. Bu nedenle, internet sitelerimizin her koşulda ziyaretçi erişimine aktif olması gayet doğaldır.

Kullanım şekillerine göre hosting çeşitleri:
Web sunucularda bir çeşit bilgisayar olduğu için, tıpkı evlerimizdeki veya ofislerimizdeki bilgisayarlar gibi işletim sistemlerine sahiptir. İşletim sistemine göre iki farklı hosting çeşidi vardır:
- Linux Hosting: Linux işletim sisteminin kullanılmaktadır. PHP, MySQL, Perl ve Cgi gibi siteleri barındırmak için gayet idealdir. Ayrıca WordPress ve OpenCart gibi popüler CMS sistemleri içinde Linux hosting idealdir.
- Windows Hosting: Windows işletim sistemi kullanılmaktadır. ASP kodlama dilinde yazılmış internet siteleriniz barındırmak için idealdir. Ayrıca .NET Framework üzerinde geliştirilen uygulamalar, en stabil Windows hosting üzerinde çalışmaktadır. MSSQL ve Access veri tabanının en iyi çalıştığı tür de Windows hosting’dir.
Paylaşım türüne göre hosting çeşitleri:
- Dedicated Server (Fiziksel Sunucu)
- VDS (Virtual Dedicated Server / Sanallaştırılmış Fiziksel Sunucu)
- VPS (Virtual Private Server / Sanallaştırılmış Özel Sunucu)
- Shared Web Hosting (Paylaşımlı Barındırma)
- WordPress Hosting
- Cloud Hosting
- Kurumsal Hosting
- E-Posta Sunucusu
İlginizi çekebilecek diğer yazılarımız: Virtual Hosting, Server, VDS, VPS
