Eğer bir developersanız, ihtiyaçlarınıza en uygun framework ‘ü doğru bir şekilde seçmelisiniz. İster web çalışın, ister veri analizi, ister veritabanı yönetimi ya da isterseniz mobil uygulama, doğru frameworkü seçmek çok önemlidir. Şimdi bu 4 alan özelinde işinize yarayabilecek frameworklerden birkaç tanesine bakalım.
Web’de Framework
Angular
Angular, açık kaynak kodlu bir JavaScript frameworküdür. Oldukça popüler olan bu framework ile internet uygulamaları geliştirmek oldukça kolaylaşmıştır.
AngularJS kullanılarak geliştirilen popüler siteler:
- Netflix
- Paypal
- Upwork
- Youtube
Django
Django, Python ile yazılabilen açık kaynak bir web geliştirme frameworküdür. Django web geliştirme işini hallederek geliştiricilerin tekerleği yeniden icat etmeye çalışmasındansa, uygulamalarını geliştirmeye odaklanmalarını sağlar.
Django kullanılarak geliştirilen popüler siteler:
- Disqus
- Mozilla
Laravel
Laravel, yukarıda bahsettiğimiz gibi PHP bazı bir framework olmakla beraber etkileyici ve hoş bir syntax yapısı vardır. Açık kaynaklı olduğundan da bahsetmeyi unutmayalım.
Laravel kullanılarak geliştirilen popüler siteler:
- Alison.com
- Barchart.com
- Neighborhood Lender
- World Walking
Veri Biliminde Framework
Apache Spark
Apache Spark, büyük ölçekli verileri işlemek için kullanılan bir analiz motorudur. Hızlı bir şekilde Java, Scala, Python, R ve SQL kullanarak uygulamalar yazabilirsiniz.
3,000’in üzerinde şirket Apache Spark kullanmaktadır, bunlardan bazıları:
- Amazon
- Cisco
- Databricks
- Hortonworks
- Microsoft
- Oracle
- Verizon
- Visa
Etkileyici mi? O zaman okumaya devam edin.
PyTorch
PyTorch, Python diliyle yazılan açık kaynaklı bir machine-learning Frameworküdür, araştırma ve prototiplemeden üretime kadar süreci hızlandırır.
Facebook’un Yapay Zeka araştırma grubu tarafından geliştirilmiştir. Python ve C++ dilleri ile kullanılabilmektedir. Computer Vision ve Natural Language Processing (NLP) konularında öne çıkan bir framework olmasıyla bilinir. PyTorch kullanılarak geliştirilen bazı web sayfaları:
- Comcast
- Exelon
- Trifo
- Quadient
TensorFlow
TensorFlow, makine öğrenmesi alanında kullanılan uçtan uca açık kaynaklı bir Framework’dür. Araştırmacılara kolaylık sağlayan çok kapsamlı ve esnek bir framework olmasıyla beraber hızlı bir şekilde geliştirmeye olanak sağlar. 3 temel uygulaması vardır:
- Convolutional Neural Networks (CNN) denilen Evrişimli Sinir Ağları görsel tanıma ve işlemede kullanılır.
- Veri analizi ve basit davranışsal tahminler için büyük ölçekli doğrusal modeller.
- İnsan diliyle ilgili özellikler için Sequence-to-Sequence (Seq2Seq) denilen modelleri vardır.
Mobil Geliştirmede Framework
Ionic
Ionic, tek bir kod tabanı ile Android, iOS ve Web için yüksek kaliteli, platformlar arası uygulamalar geliştirmek için ücretsiz, açık kaynaklı bir mobil arayüz (UI) araçtır.
Ionic kullanılarak geliştirilen bazı popüler uygulamalar:
- MarketWatch
- McDonald’s
- Pacifica
Xamarin
Xamarin, Androin ve iOS uygulamalarını .NET ve C# kullanarak geliştirmeyi sağlayan ücretsiz ve açık kaynaklı bir geliştirme platformudur. Aynı zamanda Xamarin, 3.700’den fazla şirketten, 60.000’den fazla katılımcıya sahip aktif bir topluluğa sahip olan .NET platformunun bir parçasıdır. Uygulamalar:
- Alaska Airlines, (Müşteri Uygulaması)
- CA Mobile, (Mobil Bankacılık Uygulaması)
- Novarum DX, (Tıbbi bir Uygulama)
Flutter
Geldik benim de favorim olan Flutter’a. Flutter, Google’ın mobil, web ve masaüstü için harika, native olarak derlenmiş uygulamaları tek bir kod tabanından oluşturmaya olanak sağlayarak geliştirdiği kullanıcı arayüzü (UI) araçlarını içerir. Google’ın Dart dili ile yazılabilen Flutter’ın etkileyici ve oldukça esnek bir UI oluşturmaya olanak sağlamasıyla kalmayıp hem Android hem de iOS’da native performansı vermesi de cabası! Bazı popüler uygulamalar:
- Alibaba
- Cryptography
- Google Ads
Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Framework Nedir?