Sanal gerçekliğin 90’lı yıllarda hayatımıza girmesinden sonra 2010’lara doğru tekrar bir patlama yaparak popülerlik kazanmıştı. Bugün Sanal Gerçekliğin çeşitlerinden biri olan Artırılmış Gerçeklik teknolojisinden, kullanım alanlarından ve potansiyelinden bahsedeceğiz.
Artırılmış Gerçeklik, ingilicesiyle Augmented Reality (AR), günümüzün en popüler konularından birisi olmuş durumda. Bazı ileri görüşlü şirketler kendi ürünlerini pazarlamak amacıyla artırılmış gerçeklik teknolojisi üzerine yatırım yapıp, yaratıcı işler çıkarabiliyorlar. Peki bu çoğu şirketin odak noktası haline gelmiş AR nedir?
Artırılmış gerçeklik (AR) ses, video, grafik veya GPS verileri gibi bilgisayar tarafından üretildikten sonra duyusal girdi ile artırılıp simüle eden elemanların fiziksel, gerçek dünya ortamıyla bir araya gelerek oluşturulan yeni bir algı ortamının dolaylı ya da doğrudan bir görünümüdür. AR ile insan duyularına hitap edecek ve hislerini harekete geçirecek girdiler bilgisayar tarafından düzenlenip geliştirilir ve ortaya çıkan yeni gerçeklik kullanıcının algısına sunulur. Zenginleştirme gerçek zamanlı olarak gerçekleşir ve çevredeki ögeler ile etkileşim içinde olabilmektedir. Artırılmış Gerçeklik aracılığıyla kullanıcı gerçeklik ortamını oluşturan bilgiler ve diğer nesnelerle etkileşimde bulunabilir. Bulunulan çevreyle ilgili yapay bilgi ve nesneler gerçek dünyayla bağdaşabilir.
Bu pazarın en çok öne çıkan ürünlerine baktığımız zaman karşımıza Microsoft’un ürünü olan Hololens ve Meta adlı firmanın AR 2 adlı gözlükleri artırılmış gerçeklik alanında karşımıza çıkmakta.
Örnek Artırılmış Gerçeklik Ürünleri
Kullanım Alanları Nelerdir?
- Pazarlama
- Emlak
- Sağlık
- Sinema
- Cihaz Kurulumu ve Tamir
- Dekor
- Turizm
- Eğitim
- Alışveriş
- Lojistik
- Kültür ve Turizm
- Oyun
- Askeri
- İnşaat
Ve akla gelmeyen daha birçok alanda kullanılabilecek olan AR teknolojisinin geleceği oldukça heyecan verici gözüküyor. Her şey biraz hayal gücüne ve üretkenliğe kalmış durumda.
Özellikle pazarlama ve oyun alanlarında oldukça etkili olan artırılmış gerçeklik teknolojisi, akla hayale sığmayan şekilde hayatımızı kolaylaştırabilir. Şu anda Apple’ın da üzerinde çalışmakta olduğu yeni akıllığı gözlüğün de arkasında aslında bu teknoloji yatıyor ve eğer böyle giderse 10 sene içerisinde hayatımızın merkezinde, olmazsa olmaz bir kullanım teknolojisi haline gelebilir. Özellikle akıllı gözlük gibi giyilebilir teknolojilerde yeni inovasyonlara yol göstermektedir.
Sinema’yı AR ile 3D ya da IMAX teknolojilerinden çok daha gerçekçi bir şekilde izleyebildiğinizi hayal edin, filmi gerçekten yaşamış gibi hissedeceğimize eminim. Muhtemeldir ki, atası olan Sanal Gerçeklik teknolojisini önümüzdeki 10 yıl içerisinde gölgede bıraktığını canlı canlı görmüş olacağız. Toplum olarak teknolojiye ayak uydurursak hayatımız çok daha kolaylaşacaktır.
Şu yazılar da ilginizi çekebilir: Arama Motorları Nasıl Çalışır? , Sanal Gerçeklik (VR) Nedir?