Database ya da diğer adı ile veri tabanı birbirleriyle ilişkili bileğilerin depolandığı alandır. Özellikle de günümüzde devler kurumları bünyesinde bulunan birçok bilgi bu şekilde database sistemlerinde saklanmaktadır. Bu sistem belli bir düzene sahiptir. Belli kuruluşlarda bu sistemi kullanmaktadır. Bu düzen sayesinde milyonlarca kişinin bilgilerine çok kasa sürede içerisinde ulaşılabilmektedir. Okul kayıtları, nüfus müdürlükleri, banka veya diğer birçok özel kurumun farklı database’leri vardır ve bu sayede hizmetleri hızlıdır.
Günümüzde veri tabanı sistemleri, bankacılıktan, otomotiv sanayisine, sağlık Bilgi sistemlerinden şirket yönetimine, telekomünikasyon sitemlerinden hava taşımacılıktan kadar çok geniş alanlarda kullanılan bilgisayar sistemlerinin alt yapısını oluşturmaktadır. Veri tabanları fiziksel olarak bileğileri tutarken mantıksal bir hiyerarşiye de sahiptir. Veri tabanı sistemlerinin kurulumu, konfigürasyonu, düzeni, sorgulaması, güvenliği ve denetiminin karmaşık bir hal alması verin tabanı yöneticiliği kavramının doğmasına neden olmuştur. Bir verin tabanı yöneticisi mantıksal data modelleme, fiziksel veri tabanı dizaynı çıkarma, fiziksel olarak veri tabanı oluşturma, Transact-SQL kullanarak sorgu yazma, Microsoft-SQL Server kurulumu ve konfigürasyonu, güvenlik yönetimi ve konfigürasyonu, veri tabanı yönetimi ve bakımı, veri tabanı denetle ve optimize etme işlerini üstlenir.

Database Türleri:
- İlişkisel veri tabanı; 1980’li yılların sonlarında piyasada hakimiyet kazanmıştır. İlişkisel veritabanında ki öğeler, sütunlar ve satırlardan oluşan bir tablo kümesi şeklinde organize edilmektedir. İlişkisel veri tabanı teknolojisi, yapılandırılmış bilgilere en verimli ve esnek şekilde erişim sağlamaktadır.
- NoSQL veri tabanı; veya ilişkisel olmayan bir veri tabanı, yapılandırılmamış veya yarı yapılandırılmış verilerin depolanmasına olanak sağlamaktadır. NoSQL veri tabanları, web uygulama yazılımların daha yaygın ve daha karmaşık hale gelmesi ile birlikte popüler olmuştur.
- Grafik veri tabanı; verilerimizi birimler ve birimler arasındaki ilişkilere göre depolamaktadır.
- Nesne odaklı veri tabanı; bileğilerimizi tıpkı nesne odaklı programlama da olduğu gibi nesneler biçiminde temsil etmektedir.
- Veri ambarları; merkezi bir veri havuzudur. Özel olarak hızlı sorgulama ve analiz amaçlarıyla tasarlanmış bir database türüdür.
- OLTP veri tabanı; birden fazla kullanıcı tarafında çok sayıda işlemin gerçekleştirilmesi için tasarlanmış hızlı ve analitik bir veri tabanıdır.

İlginizi çekebilecek diğer yazılarımız: Hosting Nedir?, Domain Nedir?