İlk modemler 1960 yılının sonuçlarında tanıtıldı. Başlangıçta bir telefon hattı üzerinden terminalleri bilgisayara bağlamak için kullanılmıştır. 1972 yılında ise ilk akıllı modem kullanıldı. Akıllı modemler, veri gönderme ve almanın yanı sıra aynı hat üzerinde telefon görüşmesi yapılması imkanında sunuyordu. 1070’lerin sonunda kişisel bilgisayarların popülerleşmesin ile kullanıcılar bilgisayarlarını o zamanın internetine ve BBS ağlarına bağlamak için modem kullanmaya başlamıştır. İlk modemler saniyede 300 bit veri gönderebilmekteydi. 1980-90’larda modem hızları 30p b/s’den 56 KB/s’ ye yükselmiştir. 1999 da ise 8 Mbsh hız ile çalışan ADSL ü’ler kullanılmaya başlanmıştır. Modemler genişbant internet kullanıcıları tarafından 2000’li yıllarda tercih edilmeye başlandı.
Evlerimizde kullandığımız kablolu veya kablosuz modemlerimiz dijital sinyalleri analoğa veya analog sinyalleri dijitale çevirerek veri akışını sağlamaktadır. Modemler modülatör ve demodülatör prensibine göre çalışmaktadır. Modülatör kısım; veriyi analog sinyallere çevirerek bilgisayar, telefon, DSL, veya kablo hattı üzerinde iletilmesini sağlar. Demodülatör kısım; gelen analog veriyi dijital hale çevirerek bilgisayar, telefon veya diğer cihazlarımızın algılayacağı hale çevirir. Kablosuz modemler ise verileri radyo sinyallerine çevirerek veri alışverişi yapmaktadır.

Modemler yapılarına göre ve çeşitlerine göre ikiye ayrılmaktadır.
YAPILARINA GÖRE MODEMLER:
I. Internal(Dahili) Modemler; bilgisayarlarımızın ana veri yoluna takılmaktadırlar. Bu sayede görevlerini daha aktif yapmaktadırlar. Cihazın seri port’larını meşgul etmek yerine yazılımsal olarak COM Port üzerinde de çalışabilmektedirler. Sabit seri portlarını kullanmadıkları için üzerindeki Jumper’lar ayarlanmalıdır. Gücünü monte edilen cihazdan dahili olarak almaktadır.
II. External(Harici) Modemler; kablo ile bilgisayarımıza bağlantı sağlamaktadır. Modemin güç besleme girişi modem üzerinde bulunmaktadır. Bu tip modemlerin üzerinde telefon hattı ile modemin bilgisayara bağlanacağı kablonun giriş – çıkış birimleri bulunmaktadır. Genellikle kutu formunda olmaktadırlar. Ön yüzeylerinde kullanıcıya anlık modem durumunu gösteren ışıklar bulunur.
YAPILARINA GÖRE MODEM TÜRLERİ:
I. Kablosuz Modemler; harici modemler içerisinde yer almaktadırlar. Standart modemden farkı kablosuz olarak veri alışverişi yapmasıdır. Ağ bağlantısı sağlasada sadece kablosuz alıcıya sahip cihazlar bağlanabilmektedir. Örnek olarak akıllı telefonları, dizüstü bilgisayarları, tabletleri ve bazı akıllı televizyonları verebiliriz.
II. ADSL Modemler; açılımı Asymmetric Digital Subscriber Line(Asimetrik Sayısal Abıne Hattı)’dır. Günümüzde yaygın olarak kullanılmaktadır. Yüksek hızlı olarak internet erişimine izin verirken, bir yandan da telefon hattı üzerinden görüşmeler yapmamıza olanak sağlamaktadır.
III. VDSL Modemler; açılımı Very high data rate DSL( çok yüksek hızlı sayısal abone hattı)’dir. ADSL teknolojisinin çok daha gelişmiş halidir. Oldukça uzak mesafelerde, yüksek hızda internet erişimine olanak sağlamaktadır.

İnternet bağlanmak istediğimizde, mobil cihazımız ya da bilgisayarımız öncelikle modem ile iletişim kurmaktadır. Modem ise internete bağlantı kurarak cihazların iletişimini sağlamaktadır. Örneğin bilgisayarımız bir web sitesini açmak istediğinde, bilgisayar bağlanma isteği göndermektedir. Bu işlem modem aracılığı ile yapılır. Modem bilgisayardan gelen dijital veriyi(sinyali) telefon hattı ya da kablo aracılığı ile gönderebilmek için analog veriye çevirir. Karşıda ki modem veya modem görevi gören sistem, gelen analog sinyali dijital sinyale çevirerek web sitesinin bulunduğu bilgisayara iletmektedir.
İlginizi çekebilecek yazılarımız: Wi-Fi Nedir? Nasıl Çalışır?