Her gün sıklıkla kullandığımız bir şeyin nasıl çalıştığını hiç merak etmiş miydiniz? Spesifik olarak, bilgisayarlar nasıl oluyor da kablosuz bir şekilde iletişim kurabiliyor, hadi basitçe Wi-Fi teknolojisini anlatmaya çalışalım.
Wi-Fi, bilgisayarlar, mobil cihazlar ve diğer internet gerektiren cihazların internet ile iletişim kurmasını sağlayan bir kablosuz ağ teknolojisidir. Ethernetten farklı olarak, radyo dalgalarıyla verileri iletir.
Tanım olarak baktığımız zaman Wi-Fi teriminin açılımını birçok kişi merak etmiştir. Açılımı “Wireless Fidelity” yani Türkçe’de söylediğimiz gibi “Kablosuz Bağlantı“ anlamına gelir.
Wi-Fi Nasıl Çalışır?
Wi-Fi, diğer kablosuz cihazlarla prensip olarak aynı şekilde çalışır, yani cihazlar arasında sinyal göndermek için radyo frekanslarını kullanır. Ama bu radyo frenkası dediğimiz şey walkie talkielerden, araba radyolarından ve cep telefonlarından tamamen farklıdır. Örneğin, araç stereo sisteminiz Kilohertz ve Megahertz aralığında (AM ve FM istasyonları) frekanslar alır ve Wi-Fi Gigahertz aralığında veri iletir ve alır.
Daha da basit anlatmak gerekirse Hertz (Hz) en basit tanımıyla bir frekans birimidir. Diyelim ki bir sahilde duruyorsunuz ve kıyıya vuran dalgaları izliyorsunuz. Her dalga kıyıya vurduğunda diğeri vurana kadar arasında kaç saniye olduğunu hesaplayabilirseniz, bu değer o dalgaların frekansı olacaktır. Yani her dalga arasındaki süre 1 saniye ise, bu dalga frekansının 1 hertz veya saniyede bir döngü olduğu anlamına gelir.
Deniz dalgaları Mhz ve Ghz ile karşılaştırıldığında, bu dalgalar havada saniyede 1 milyon ve 1 milyar döngü hareket ediyor! Ve bu dalgalarda bulunan bilgileri almak için, radyo alıcınızın belirli bir frekanstaki dalgaları alacak şekilde ayarlanması gerekir.
Wi-Fi için bu frekans 2.4Ghz ve 5Ghz olur. Bu dalgalar mikrodalga fırınlarda bulunan frekansa çok benzer! Mikrodalga fırında yiyecekleri ısıtmak için 2.450Ghz kullanılır ve evdeki modeminiz verilerinizi WiFi üzerinden iletmek için 2.412 GHz ila 2.472 GHz kullanır. Bu yüzden eski veya arızalı mikrodalgaları olan bazı insanlar mikrodalga fırınlarını kullandıkları zaman Wi-Fi sinyalleriyle ilgili bir sorun yaşadıkları biliniyor.
Faydalarına çok fazla alıştığımız Wi-Fi teknolojisi, aslında biraz durup düşününce nasıl mükemmel ve etkileyici bir şey olduğunu anlamak zor olmasa gerek. Tüm veriler havada gözle göremediğimiz radyo sinyalleri aracılığıyla iletilebiliyor, bunun mümkün olduğunu bilmek bile harika!
Son olarak şunu da belirtmekte fayda var ki: mikrodalgalar iyonlaştırıcı olmayan radyasyondur. Bu, kansere neden olmadıkları anlamına gelir. Yani ister inanın ister inanmayın, mikrodalga fırınlar sizi radyoaktif hale getirmeyecek! ?
Şu yazılar da ilginizi çekebilir: Arama Motorları Nasıl Çalışır? , Server (Sunucu) Nedir?