Server, internet ağı üzerinden gelen istekleri kabul edip yanıtlayan bir yazılım veya donanım aygıtına denmektedir. İstekte bulunan ve sunucudan yanıt alan aygıta ise client (istemci) denmektedir. İnternette “sunucu” terimi genellikle bir web belgesi için istek alan ve istenen bilgileri istemciye gönderen bilgisayar sistemini ifade eder.
Sunucular Ne Amaçla Kullanılır?
Sunucular ağ kaynaklarını yönetmekte kullanılırlar. Örneğin, bir kullanıcı sunucuyu ağını kontrol etmesi, e-posta gönderip almak, yazıcının baskı işleri ve bir siteyi barındırmak için kullanılabilmektedir. Çok geniş bir kullanım alanına sahiptir. Bazı sunucular belirli görevleri gerçekleştirmesi için kurulur, buna “dedicated” deriz. Bunula birlikte, şu an günümüzde çoğu sunucu, e-postalar, DNS, FTP ve hatta birden fazla web sitesinin sorumluluğunu üstlenebilecek paylaşımlı sunuculardır.
Sunucular Neden Sürekli Açıktır?
Çünkü çoğu sunucu devamlı bir şekilde gerekli olan servisleri sağlamakla sorumludurlar, çoğu sunucu asla kapatılmaz bile. Sonuç olarak, eğer sunucular çökerse, internet kullanıcıları ve şirketler için çok fazla soruna sebebiyet verebilirler. Tüm bu sorunlarla mümkün olduğunca az karşılaşmak için, sunucular yaygın olarak bilgisayar dilinde “fault tolerant” denilen bozulmaya ve arızaya dayanıklı olarak kurulurlar.
Sunucu Örnekleri Nelerdir?
- Application server
- Cloud server
- Database server
- Dedicated server
- Domain name service
- File server
- Mail server
- Print server
- Proxy server
- Standalone server
- Web server
Bilgisayarlar Sunuculara Nasıl Bağlanırlar?
Yerel bir ağ aracılığıyla, sunucu ağdaki diğer tüm bilgisayarların kullandığı bir yönlendiriciye veya anahtara bağlanabilir. Bir kere ağa bağlandıktan sonra, diğer bilgisayarlar o sunucuya ve özelliklerine erişebilir. Örnek olarak, web sunucu sayesinde, bir kullanıcı bir web sitesini görüntülemek, arama gerçekleştirmek ve ağdaki başka kullanıcılarla iletişim kurabilmek için sunucuya bağlanabilir.
Sunucular Nerede Muhafaza Edilmelidir?
Bir iş veya şirket ortamında, bir sunucu ve diğer ağ ekipmanı genellikle bir dolapta veya bir cam odada tutulur. Bu alanlar, hassas bilgisayar ve ekipmanları bunlara erişimi olmaması gereken insanlardan izole etmeye yardımcı olur.
Bilgisayarımı Bir Sunucuya Dönüştürebilir Miyim?
Bilmeyenler şaşıracaktır belki ama evet! Herhangi bir bilgisayar, hatta masaüstü veya dizüstü bilgisayarlar, doğru yazılımla bir sunucu gibi davranabilir. Örneğin, ağınızdaki diğer kullanıcılar arasında dosya paylaşmak için bilgisayarınıza bir FTP sunucusu programı yükleyebilirsiniz.
Evinizdeki bilgisayarı bir sunucu gibi kullanabilmeniz mümkün, fakat aklınızda tutmanız gereken birkaç şey var ki yukarıda bahsettiğimiz gibi sürekli aktif olması sunucular için önemlidir, cihazınız internete bağlanmasıyla yeni saldırılara karşı açık hale gelebilir ve eğer ki olur da sunduğunuz servis popüler hale gelirse, tüm isteklere yanıt verebilmek için normal bir bilgisayar yeterli olmayabilir.
Şu yazılar da ilginizi çekebilir: VDS Nedir? , Framework Nedir?