Arama motorlarında arama yaptığınızda, “nasıl bu kadar hızlı bir şekilde internetteki bilgileri tarayıp karşıma bu sonuçları çıkardı?” diye düşünebilirsiniz. Her arama motoru, kendi yazılımlarını kullanır fakat aslında çalışma mantığı olarak hepsi aynıdır.
Arama motorlarını dijital çağın kütüphaneleri olarak düşünebilirsiniz, kitapların kopyalarını saklamak yerine, web sayfalarının kopyalarını saklayan devasa ama sanal bir kütüphane!
Arama motorlarının arasında aşırı farklar olduğunu söyleyemeyiz, hepsi de temel olarak şu 3 işlemi gerçekleştirmektedir:
- Web Robotları (Spiders olarak da geçer) durmaksızın tüm sayfaları gezerek URL’leri, yani web sayfalarının linklerini, toplar ve bu işleme “Crawling” denir
- Toplanan bu bilgiler kategorilere ayırırlar, benzer olanlar elenip (burada SEO’nun önemi devreye giriyor), eşsiz olanlar tutulur ve buna “Indexing” denir, (internetteki tüm bilgilerin toplanıp kategorilere ayrıldığı sanal bir kütüphane olarak düşünebilirsiniz bunu)
- Son olarak da kullanıcının karşısına çıkarmak için hangi içeriklerin sorguyla daha alakalı olduğuna karar verirler, buna da “Ranking” denir.
Ranking (sıralama) kısmının nasıl gerçekleştiği hakkında hala kesin bir bilgi bulunmamaktadır, sır gibi saklıyor tüm arama motorları bu bilgiyi ama yüzlerce faktör olduğundan bahsedebiliriz.
Uzun lafın kısası, arama motoruna bir sorgu yazdığınızda, kendi kütüphanesindeki tüm sayfalara bakar ve en alakalı sonuçları sizin önünüze getirmeye çalışır.
Tabii ki bunları gerçekleştirmek için, hepsi birer “Algoritma” kullanırlar.
Arama Motorları Nasıl Çalışır Konusunda Google Tarafından Verilen Bazı İpuçları Mevcut
Kimse bu algoritmaların tam olarak nasıl çalıştığını bilmiyor, ama Google, birkaç ipucu verdi.
“Aramalar nasıl çalışır?” sayfalarında şunlar yazıyor:
Size en yararlı bilgileri vermek için arama algoritmaları, sorgunuzda geçen kelimeler, sayfaların alaka düzeyi ve kullanılabilirliği, kaynakların uzmanlığı, konumunuz ve ayarlarınız gibi birçok faktöre bakar. Her faktöre uygulanan ağırlık, sorgunuzun niteliğine bağlı olarak değişir – örneğin, içeriğin güncelliği, güncel haber konularıyla ilgili soruların yanıtlanmasında sözlük tanımlarından daha büyük bir rol oynar.
Google
Google’a göre, konumunuzun ve içeriğin taze olmasının sıralamalarda çok büyük bir önemi var. Tabii ki çevrenizdeki yemek yemek mekanları için arama yaptığınızda, karşınıza İtalya’daki restoranların çıkması pek mantıklı olmazdı, tabii İtalya’da değilseniz 🙂
Google’dan bahsetmişken, 2020 Nisan ayı verilere göre internet kullanıcılarının %91.89’u Google’ı kullanıyor, bu da yaklaşık 1.17 milyar insan demek! Rekabetteki öncülüğünün sebebi basit, açık ara en iyi ve en güvenilir algoritmaya sahip.
Arama motorlarının nasıl çalıştığı ile ilgi temel bilgiler işte bunlar. Bir şey aradığınızda yüzlerce farklı linke tıklamak çok can sıkıcı olabilirdi, neyse ki arama motorlarının algoritmaları sayesinde aradığımız şeye çok daha hızlı ve kolay bir şekilde ulaşabilmekteyiz.
Şu yazımız da ilginizi çekebilir: VDS Nedir?
Kaynak: Google